Toiletpapier
Kies voor papierloos of een duurzame optie
Het meest duurzame toiletbezoek is geheel papiervrij. Onderzoek wijst uit dat het gebruik van een douchewc tot bijna 40% CO2 kan besparen ten opzichte van toiletpapier. Maar ook voor bedrijven die nog niet geheel van papier kunnen afstappen, is er veel milieuwinst te behalen. De twee meest effectieve maatregelen zijn: het voorkomen van overmatig gebruik en de keuze voor zo duurzaam mogelijk toiletpapier.
Papiervrij toiletgebruik
Producten die na eenmalig gebruik worden weggegooid, zijn per definitie niet duurzaam. Ook niet als ze van gerecycled materiaal zijn gemaakt. Denk aan de bekende Zero Waste-piramide: Refuse, Reduce, Recycle. Het niet of minder gebruiken heeft de voorkeur, pas daarna is recyclen een optie.

Natuurlijk zijn er gradaties; het ene toiletpapier is een stuk duurzamer dan het andere. Maar wie echt voor duurzaam gaat, kiest voor een papierloos toilet, bijvoorbeeld de Aquaclean douchewc’s van Geberit. Klinkt dat futuristisch? De toiletten bij Decos, een Nederlands IT-bedrijf, zijn al sinds 2014 geheel vrij van papier.

Bewust inkopen
Toiletpapier heeft een aanzienlijke milieu-impact: van de grondstofwinning en productie tot het transport en uiteindelijk de verwerking. De pulp van één boom levert ongeveer 1000 rollen toiletpapier. Volgens the Pulp and Paper Products Council werd in 2019 werd iets meer dan 64 miljoen ton pulp geproduceerd, waarvan 38 procent werd gebruikt in producten zoals toiletpapier en tissues. Dat betekent dat er alleen al voor sanitair papier elk jaar tientallen miljoenen bomen worden gekapt.
Een alternatief is toiletpapier van bamboe: Toiletpapier van bamboe is duurzamer dan traditioneel papier, omdat bamboe extreem snel groeit, minder water en geen pesticiden nodig heeft, en per hectare tot 30x meer vezels oplevert dan bomen. Daarnaast stoot de teelt minder CO₂ uit en helpt het de ontbossing van oude bossen te voorkomen, wat het een milieuvriendelijker alternatief maakt voor gewoon toiletpapier van houtpulp. Toiletpapier van The Good Roll is dus een duurzamere keuze.
Ook toilet papier met een hoog percentage gerecycled papier, zoals BlackSatino’s hygiënepapier, maakt een groot verschil. Let ook op andere factoren, zoals het gebruik van hout met het FSC-label en een chloorvrije verwerking.


Verminder gebruik
Een westerling gebruikt gemiddeld 8,6 velletjes toiletpapier per beurt, 57 velletjes per dag en 27 rollen per jaar. Bij een levensverwachting van ruim 82 jaar betekent dat meer dan 2200 rollen in een mensenleven. Om duurzaamheidsdoelstellingen te halen, loont het een aantal papierbesparende maatregelen in te voeren.
Kies bijvoorbeeld voor dispensers met dubbele rollen, waarbij de oude rol pas wordt vervangen als deze helemaal op is en gebruikers niet meer voortijdig aan een nieuwe rol beginnen. Er zijn ook dispensers die toiletpapier per vel verstrekken of die een lagere rolsnelheid hebben. Beide zijn effectieve manieren om papierverspilling tegen te gaan.


Tot slot: bedenk dat goedkoop vaak duurkoop is. Dun, eenlaags toiletpapier leidt tot overmatig gebruik. Tweelaags, maar beter nog vierlaags, papier is meer absorberend en gaat dus langer mee.